Sisteme de ventilaţie naturală WINDCATCHER

WINDCATCHER reprezintă cea mai eficientă metodă de ventilaţie naturală a clădirilor prin captarea vântului predominant din orice direcţie.

Sistemul WINDCATCHER captează aerul proaspăt la nivelul acoperişului şi îl conduce către spaţiul interior prin canale de ventilare compartimentate, special concepute pentru evacuarea concomitentă către exterior a aerului uzat. Ventilaţia se realizează fără consum de energie, pe baza diferenţei de presiune şi/sau temperatură între spaţiul interior şi mediul exterior. Debitul de aer este controlat cu ajutorul clapetelor de reglare şi a unui sistem de control inteligent conectat la senzori de temperatură, CO2 şi de ploaie.

 • Consum zero de energie prin utilizarea curenţilor de aer exterior, sursă gratuită şi inepuizabilă
 • Design aerodinamic cu debit de aer sporit
 • Captarea eficientă a aerului proaspăt indiferent de direcţia curenţilor de aer la exterior
 • Răcire nocturnă gratuită prin programarea clapetelor de reglare să opereze în timpul nopţii astfel încât dimineaţa ocupanţii să găsească spaţiul interior suficient ventilat şi cu o temperatură ideală
 • Ventilarea permanentă a spaţiului interior în deplină securitate, fără niciun risc de efracţie
 • Funcţionare eficientă indiferent dacă ferestrele sunt închise sau deschise
 • Sistem brevetat pentru control şi protecţie totală împotriva ploii şi zăpezii
 • Viteză confortabilă a curenţilor de aer la interior, asigurându-se protecţia şi sănătatea ocupanţilor
 • Eliminarea sindromului SBS (sindromul clădirii bolnave) specific spaţiilor climatizate
 • Posibilităţi multiple de control automat şi manual
 • Iluminat arhitectural-decorativ cu LED-uri alimentat de la panou solar integrat
 • Posibilitatea integrării cu iluminatul natural într-un sistem unic care realizează simultan iluminatul natural şi ventilaţia naturală a spaţiului interior
Aer proaspat
Aer proaspat
Aer proaspat
Ventilare naturala

Ventilare naturala

WindCatcher realizează ventilaţia naturală fără consum de energie. Prin canalele de ventilare verticale compartimentate, aerul proaspăt este introdus în spaţiul interior, iar aerul uzat este evacuat către exterior, indiferent de direcţia curenţilor de aer la exterior. În condiţii atmosferice normale, aerul uzat din interior (cald) se ridică către plafon şi determină scăderea presiunii interioare, permiţând aerului proaspăt (rece) să intre în încăpere şi să împingă afară aerul uzat.

Diferenţa de temperatură între exterior şi interior determină o diferenţă de densitate şi de presiune. Datorită acestui fenomen, aerul cald (uzat) se ridică către gurile de evacuare şi este evacuat către exterior, iar aerul proaspăt este introdus în spaţiul interior realizând ventilaţia naturală.

Ventilatie naturalaSistemele WINDCATCHER sunt echipate cu clapete de reglare controlate de senzori de temperatură şi de CO2, reglându-se debitul de aer în funcţie de aceşti parametri. Sistemele pot fi controlate individual sau de către un panou de control central, care comandă deschiderea/închiderea automată a clapetelor de reglare în funcţie de dată, oră şi de semnalele primite de la senzorii din încăpere. Controlerele murale oferă posibilitatea intervenţiei manuale a utilizatorilor în orice moment pentru a răspunde preferinţelor acestora.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale strategiei de ventilaţie naturală este reprezentat de răcirea încăperilor pe timpul nopţii, denumită „răcire nocturnă gratuită”. Clapetele de reglare pot fi programate să se deschidă complet la o anumită oră din noapte, pentru a permite aerului rece şi proaspăt să pătrundă în încăpere cu debit maxim. La o anumită oră a dimineţii ele sunt programate să se închidă pentru a nu scădea temperatura interioară sub o valoare limită. Astfel, utilizatorii vor găsi spaţiul interior bine aerisit şi cu o temperatură ideală. Întregul proces este desfăşurat fără nici un consum de energie şi în deplină securitate a clădirii.

Testele efectuate la Centrul de Acustică al BRE (Building Research Establishment) din Marea Britanie au arătat că WINDCATCHER este cu 26dB mai silenţios faţă de o fereastră deschisă, această valoare crescând cu încă 10dB dacă se utilizează un dispozitiv suplimentar.

Aer proaspatWINDCATCHER X-Air este noua generaţie de sisteme de ventilaţie naturală. Printr-un design aerodinamic optimizat cu ajutorul tehnicilor computaţionale de dinamica fluidelor şi al testelor în tunel de vânt, WINDCATCHER X-Air realizează un debit de ventilare sporit. Conceptul de tehnologie ecologică este întărit prin utilizarea de materiale 100% reciclabile.

Ansamblu de grile exterioare active ACTIVLOUVRECaptare aer

Tehnologia ACTIVLOUVRE permite controlul debitului de ventilare la nivelul acoperişului şi împiedică infiltrarea apei de ploaie şi a zăpezii în interiorul sistemului de ventilaţie. Sistemul WINDCATCHER X-Air conţine un set extern de grile statice şi un set intern de grile active, care sunt coborâte sau ridicate pentru varierea suprafeţei deschiderii în funcţie de strategia de control. Grilele active pot fi complet deschise pentru a permite debitul maxim de ventilare sau pot fi complet închise, la comanda senzorului de ploaie, pentru a preveni pătrunderea apei de ploaie sau a zăpezii.

Nervuri externe de control

Captare aerAmplasate în colţurile sistemului WINDCATCHER X-Air şi confecţionate din cauciuc flexibil, nervurile sunt utilizate pentru controlul presiunii curenţilor de aer captat la exterior. La viteze mici ale vântului, nervurile rămân fixe pentru a mări suprafaţa de captare transversală şi diferenţa de presiune dintre faţa expusă la vânt şi faţa opusă, crescând astfel rata totală de ventilare a sistemului. La viteze mari ale vântului, nervurile flexează şi permit eliberarea în afara zonei de captare a excesului de vânt.

Curgere optimizată prin curbe de ghidareVentilare naturala

Toate sistemele de ventilaţie WINDCATCHER conţin patru compartimente interne pentru circulaţia aerului, dar WINDCATCHER X-Air este prevăzut cu curbe de ghidare în partea superioară pentru a realiza curgerea laminară a aerului, cu pierderi reduse de sarcină. Separatoarele compartimentelor interne au şi rolul de suport pentru componentele mecanice ale sistemului de ventilaţie.

Ventilatie hibrid

Ventilatie pasiva

Ventilaţie naturală şi mecanică cu alimentare solară fotovoltaică

SOLA-BOOST este un sistem de ventilaţie naturală WINDCATCHER optimizat pentru realizarea ventilaţiei suplimentare fără costuri de energie în zile însorite prin utilizarea unui ventilator silenţios alimentat de la un panou solar fotovoltaic integrat, printr-un sistem brevetat de control optimizat al puterii electrice. SOLA-BOOST oferă soluţii variate de control automat şi manual.

Lumina si ventilare

Iluminat natural combinat cu ventilaţie naturală controlată

SUNCATCHER reprezintă combinarea iluminatului natural şi a ventilaţiei naturale într-un sistem unic ce reprezintă o alternativă ideală pentru luminatoare de acoperiş. Metodă ideală de a asigura lumină naturală şi ventilaţie naturală în spaţii interioare fără vitrare sau cu vitrare redusă, SUNCATCHER oferă posibilităţi de control al debitului de aer.

Fatada ventilare

Ventilaţie naturală pentru faţade

VENTSAIR este un sistem de grile de ventilaţie de înaltă performanţă pentru clădiri publice, comerciale şi industriale. Conceput pentru un aport optim de aer proaspăt în timpul zilei şi răcire nocturnă gratuită şi în deplină securitate, VENTSAIR constă în grilă exterioară din aluminiu, clapetă de reglare a debitului de aer motorizată şi grilă de interior. VENTSAIR poate fi instalat în locul ferestrelor sau în deschideri special prevăzute în pereţii exteriori.

VENTSAIR poate fi utilizat în combinaţie cu oricare dintre sistemele WINDCATCHER şi poate fi prevăzut cu grilă exterioară cu izolare acustică controlată pentru montaj în faţade acustice care elimină pătrunderea zgomotului dinspre exterior către interior.